Greenway serveert als 1 van de eerste in Europa de Amerikaanse 'Beyond Burger'

03/09/2018

Burgerlovers: Goed nieuws!

Goed nieuws voor alle burgerlovers: of je nu vegan of vegetarisch eet of net houdt van een sappig stukje vlees. Vanaf nu kan je bij Greenway de 'Beyond Burger' bestellen. Deze burger smaakt naar vlees en ziet er ook zo uit - hij bloedt zelfs -, maar is gemaakt met enkel en alleen, plantaardige ingrediënten. In de VS is de plantbased burger razend populair en onder andere Bill Gates, acteur Leonardo DiCaprio, Twitter co-founders Biz Stone en Evan Williams en voormalig McDonald's CEO Don Thompson investeerden in de Beyond Burger. Het Belgische restaurant Greenway zet als allereerste in Europa de hamburger op de kaart en heeft daarmee een stevige primeur beet. Vanaf 1 september kan je de Beyond Burger proeven in hun restaurants in Antwerpen, Gent, Leuven en in het station Brussel-Zuid. Cedric Hanet en Paul Florizoone van Greenway: "Plantbased wordt dankzij dit soort revolutionaire producten pas echt toegankelijk voor een groot publiek. Vleeseters hebben geen reden meer om vlees te verkiezen boven plantaardig. We staan aan de vooravond van een voedingsrevolutie."

's Werelds eerste plantaardige burger die eruit ziet, bakt én hetzelfde smaakt als vlees. Zo wordt de Beyond Burger omschreven. Hoe de burger gemaakt wordt? Met allemaal simpele en plantbased, ingrediënten. Bonen zorgen voor proteïne, biet voor een vleesrode kleur. De burger bevat zo'n 20 gram aan proteïnen en is soja-, gluten- én cholesterolvrij. Het resultaat van tien jaar onderzoek en productontwikkeling aan de universiteit van Missouri in Springfield.

Onder andere Bill Gates en Leonardo DiCaprio schaarden zich meteen achter het concept en investeerden in de in Californië gevestigde start-up. In Amerikaanse supermarkten en restaurants is de burger ontzettend populair en de Amerikaanse pers smult er - letterlijk en figuurlijk - van. Onder andere Buzzfeed, Fortune, Forbes, The Oprah Magazine, Men's Journal, CNN, The New York Times en The Daily Mail prijzen de burger in hun recensies aan.  En ook in Hong Kong en Australië is de hamburger razend populair. Greenway is 1 van de eerste restaurants in Europa dat de burger op het menu zet. In de Greenway restaurants wordt de burger met een slaatje verkocht voor 13.50 euro.

Beyond Burger in Europa

Steeds meer mensen beslissen om vlees helemaal of gedeeltelijk uit hun weekmenu te schrappen. Chef en productontwikkelaar Paul Florizoone van Greenway maakte de ommekeer zo'n twintig jaar geleden, tijdens een reis door India. Samen met Cedric Hanet is hij het creatieve brein achter de vier Greenway restaurants. Anno 2018 telt hun restaurantketen Greenway maar liefst vier vestigingen en mag je hen gerust de pionier van de vegetarische keuken in België noemen. Deze zomer stonden ze op heel wat festivals met de razend populaire Greenway kebab wrap. Het doel? Zelfs de grootste vleesliefhebbers verleiden met verrassend lekkere veggie producten.

Cedric Hanet, Greenway: "Greenway is gericht op flexitariërs. De meeste klanten in de restaurants zijn trouwens vleeseters. Het leuke is: als je vegetarisch of veganistisch op een creatieve manier brengt, en zonder het te fel de stempel 'veggie' mee te geven, dan kun je veel mensen verleiden om ook eens vegetarisch te eten.
Paul Florizoone, Greenway: “Ik eet zelf af en toe nog wel eens vlees en geloof me: je proeft geen verschil tussen echt vlees of de Beyond Burger. Ik stond er zelf van versteld. Het feit dat we nu als allereerste de burger kunnen aanbieden in België en Europa, bewijst nog maar eens onze rol als pionier op vlak van vegetarisch en vegan eten in België."

Van USA, Hong Kong en Australië naar… België


Ethan Brown is 'Founder and Chief Executive Officer' van The Beyond Meat: "Als we écht de problemen van de volksgezondheid en het milieu willen aanpakken, moeten we de mensen achterna gaan die vlees eten, de carnivoren. Begrijp me niet verkeerd, we houden van onze vegan en vegetarische fanbase, maar we proberen met Beyond Meat ook vooral vleeseters te benaderen, dat is waarom we revolutionaire producten maken die eruit zien en smaken als vlees. Door dierlijke proteïnen in ons voedsel te vervangen door plantaardige hebben we een positieve impact op vier groeiende wereldwijde problemen: volksgezondheid, milieu, natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn. Onze producten zijn al te verkrijgen bij meer dan 27.000 supermarkten en restaurants in de Verenigde Staten, maar ook in Hong Kong en Australië. Nu zijn we ook klaar om Europa te veroveren."

Mark Bittman, food-journalist bij The New York Times schreef dat je het verschil tussen Beyond Meat en vlees niet proeft. "Ik deed dat niet althans en dat is wel wat ik zou moeten kunnen, voor mijn job als foodjournalist."

Bill Gates schreef op zijn persoonlijke blog dat hij Beyond Meat niet kon onderscheiden van vlees. En nog: in 2013 schreef de bekende chef en televisiepersoonlijkheid Alton Brown dat "de Beyond Burger meer vlees is dan alles dat hij ooit gezien heeft dat geen vlees was."
 

​'Plantbased' wordt mainstream

Wie minder vlees eet, loopt minder kans op hartziektes en kanker. En ook op het milieu heeft 'plantaardig vlees' een positief effect: maar liefst 51% van de globale uitstoot van broeikasgassen wordt aangedreven door veeteelt en de verwerking ervan. En maar liefst 29 procent van al het water dat voor landbouw gebruikt wordt, gaat naar de vleesindustrie. Duizelingwekkende cijfers, maar uit onderzoek (Mintel Protein Alternatives, 2017) blijkt dat we klaar zijn om ons eetpatroon aan te passen. Zo'n 66 % gelooft dat plantaardig voedsel wel degelijk gezonder is dan echt vlees. En 74 % van de geïnterviewde vleeseters schrapt al één keer per week vlees van het menu.

Je proeft de vegetarische en vegan producten van Greenway in hun vier restaurants, op de grote zomerfestivals, in de foodservice én bij Delhaize. Bij die laatste kan je onder andere de plantaardig kebab, falafel en vegetarisch kipstukjes, en het vegetarische bbq-pakket van Greenway vinden. 

More News

Neem deel aan de 56e PRIX CULINAIRE, wedstrijd georganiseerd door La Maison TAITTINGER

05/06/2023

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023

Culinary Innovators 2023 - The Menu

17/05/2023

Our partners