Het Carlsberg research lab brouwt opnieuw de oervader van het kwaliteitsbier

05/10/2016

Het Carlsberg research lab brouwt opnieuw de oervader van het kwaliteitsbier

Met enkele gesofisticeerde technieken is het Carlsberg Research Laboratory erin geslaagd opnieuw het allereerste kwaliteitsbier ter wereld te brouwen. Het maakt hiervoor gebruik van de originele zuivere gist die ontwikkeld werd in het Carlsberg Lab en die al in 1883 revolutionair was in de bierbrouwerij. Verrassend genoeg overleefde de gist 133 jaar in een bierflesje in de oude kelders van de brouwerij. Toonaangevende brouwerijexperts zijn er nu in geslaagd om wat beschouwd wordt als de oervader van de meeste moderne bieren opnieuw te brouwen.
 
In het verleden was bierbrouwen een onvoorspelbaar proces. Vaak was het bier niet te drinken als gevolg van de zogenaamde ‘bierziekte’. In 1883 veroorzaakte het Carlsberg Research Laboratory een revolutie in de bierbrouwerij met de baanbrekende ontdekking van zuivere gist waardoor het mogelijk werd om van elk brouwsel kwaliteitsbier te maken.
 
Aangezien bierziekte in die tijd een wijdverspreid probleem was, deelde Carlsberg de zuivere gist, die heel toepasselijk ‘Saccharomyces carlsbergensis’ genoemd werd, gratis uit aan andere brouwers. Vandaag stammen de meeste bieren in de wereld en ook grote internationale merken af van deze zuivere gist. “Zonder deze ontdekking zouden we het soort bier, dat nu 90 procent van de wereldmarkt vertegenwoordigt, niet kennen”, vertelt de vooraanstaande Britse bierhistoricus Martyn Cornell.

Bijzondere ontdekking in oude kelders

Onlangs deden wetenschappers van het Carlsberg Laboratory een bijzondere ontdekking in de oude kelders van Carlsberg in Kopenhagen, Denemarken. Ze vonden er een van de eerste Carlsberg-bieren die ooit gebrouwen werden met de originele zuivere gist van 1883. Na een jaar lang intens onderzoek zijn ze er in geslaagd om levende gistcellen uit het flesje te extraheren.
Om de 140ste verjaardag van het Carlsberg Research Laboratory te vieren hebben toonaangevende wetenschappers en brouwers van het Laboratory het allereerste kwaliteitsbier ter wereld op de meest authentieke manier opnieuw gebrouwen. Ze maakten daarbij gebruik van de originele zuivere gist, het oorspronkelijke recept, de ingrediënten en de brouwtechnieken uit 1883. Het bier is het resultaat van de historische ontdekkingen in het Research Lab en van de wereldbefaamde kwalitatieve mogelijkheden van het moderne Carlsberg Laboratory.
 
Voor het eerst in meer dan honderd jaar zal men kunnen proeven van een bier dat niet alleen de oervader is van de meeste bieren van vandaag, maar dat ook getuigt van de unieke mogelijkheden van de Carlsberg Research Laboratories.

Het Carlsberg Research Laboratory

Het Carlsberg Laboratory werd opgericht in 1875 om meer wetenschappelijk inzicht te verwerven in de mouterij-, brouwerij- en fermentatieprocessen. Het staat bekend om een aantal bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen van de voorbije eeuw, gaande van de methode van Professor Dr. Emil Chr. Hansen om gist te zuiveren tot de uitvinding van de pH-schaal, het concept van eiwitstructuren en de typering van enzymen waardoor we vandaag kleding kunnen wassen op lage temperatuur. 

De Carlsberg Foundation

De Carlsberg Foundation werd in 1876 opgericht door J.C. Jacobsen om het Carlsberg Laboratory te besturen en het Deense wetenschappelijk onderzoek te steunen. De Carlsberg Foundation werd in 1888 eigenaar van de Carlsberg Brewery en bezit vandaag 30,3% van de aandelen van de Carlsberg Group. Met de jaarlijkse dividenden van Carlsberg A/S kan de Stichting elk jaar opnieuw actieve ondersteuning bieden aan baanbrekend onderzoek op het gebied van natuurwetenschappen en sociale en humane wetenschappen. Zo draagt de stichting  bij tot het oplossen van enkele van de wereldwijde uitdagingen. 

More News

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2022

23/11/2022

Gault&Millau partner Bossuyt voorziet Bistro Zutt van topkeuken

18/08/2022

Gault&Millau bekroonde de beste gerechten en foodconcepten op Tomorrowland 2022

04/08/2022

Our partners