Het Carlsberg research lab brouwt opnieuw de oervader van het kwaliteitsbier
In het verleden was bierbrouwen een onvoorspelbaar proces. Vaak was het bier niet te drinken als gevolg van de zogenaamde ‘bierziekte’. In 1883 veroorzaakte het Carlsberg Research Laboratory een revolutie in de bierbrouwerij met de baanbrekende ontdekking van zuivere gist waardoor het mogelijk werd om van elk brouwsel kwaliteitsbier te maken.
Aangezien bierziekte in die tijd een wijdverspreid probleem was, deelde Carlsberg de zuivere gist, die heel toepasselijk ‘Saccharomyces carlsbergensis’ genoemd werd, gratis uit aan andere brouwers. Vandaag stammen de meeste bieren in de wereld en ook grote internationale merken af van deze zuivere gist. “Zonder deze ontdekking zouden we het soort bier, dat nu 90 procent van de wereldmarkt vertegenwoordigt, niet kennen”, vertelt de vooraanstaande Britse bierhistoricus Martyn Cornell.
Onlangs deden wetenschappers van het Carlsberg Laboratory een bijzondere ontdekking in de oude kelders van Carlsberg in Kopenhagen, Denemarken. Ze vonden er een van de eerste Carlsberg-bieren die ooit gebrouwen werden met de originele zuivere gist van 1883. Na een jaar lang intens onderzoek zijn ze er in geslaagd om levende gistcellen uit het flesje te extraheren.
Om de 140ste verjaardag van het Carlsberg Research Laboratory te vieren hebben toonaangevende wetenschappers en brouwers van het Laboratory het allereerste kwaliteitsbier ter wereld op de meest authentieke manier opnieuw gebrouwen. Ze maakten daarbij gebruik van de originele zuivere gist, het oorspronkelijke recept, de ingrediënten en de brouwtechnieken uit 1883. Het bier is het resultaat van de historische ontdekkingen in het Research Lab en van de wereldbefaamde kwalitatieve mogelijkheden van het moderne Carlsberg Laboratory.
Voor het eerst in meer dan honderd jaar zal men kunnen proeven van een bier dat niet alleen de oervader is van de meeste bieren van vandaag, maar dat ook getuigt van de unieke mogelijkheden van de Carlsberg Research Laboratories.
Het Carlsberg Laboratory werd opgericht in 1875 om meer wetenschappelijk inzicht te verwerven in de mouterij-, brouwerij- en fermentatieprocessen. Het staat bekend om een aantal bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen van de voorbije eeuw, gaande van de methode van Professor Dr. Emil Chr. Hansen om gist te zuiveren tot de uitvinding van de pH-schaal, het concept van eiwitstructuren en de typering van enzymen waardoor we vandaag kleding kunnen wassen op lage temperatuur.
De Carlsberg Foundation