Nieuw onderzoeksteam NorthSeaChefs brengt diversiteit

Mar 4, 2020

Kandidaten vierde onderzoeksteam

Deel uitmaken van het team en zo het gedachtegoed van NorthSeaChefs ondersteunen, is met de jaren een droom geworden die op tal van chef’s hun bucketlist staat.
Daarvoor werden een twintigtal chefs geselecteerd uit alle geledingen van het horecalandschap inclusief catering en chefs die in het onderwijs actief zijn. NorthSeaChefs begroet met Nikolaj Kovdal, Sen Kulanthaivelu en Moisés Diaz ook drie chefs die met hun diepe kennis van andere eetculturen een verrijking betekenen voor het onderzoek.

Voor de vierde keer gaat een onderzoeksteam gedurende twee jaren experimenteel aan de slag met minder bekende vissoorten uit de Noordzee. Hun bevindingen en recepten zorgen ervoor dat het publiek nadien daarmee makkelijk aan de slag kan. Zodat de vraag naar deze nog onbekende, duurzame en zo opgewaardeerde vis kan toenemen.

Mission Statement NorthSeaChef

Het mission statement van NorthSeaChefs is bekend: duurzaam gebruik van onbekende en onbeminde Noordzeevis - gevangen door Belgische vissers -  verbeteren zodat eveneens volgende generaties daarvan kunnen genieten. Zes keer per jaar ontvangen de leden van het NorthSeaChefs onderzoeksteam een “blue box”, met daarin circa tien kilo aan onbekende vissoorten plus wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag moeten gaan. Hun culinaire resultaten worden nadien verzameld en voor het publiek via de website www.northseachefs.be toepasselijk en kenbaar gemaakt.

Kracht van de inspanning

Concrete resultaten van meer dan zeven jaar actieve werking en impact op de publieke opinie zijn er volop. Een tot voorheen nagenoeg onbekende smaakvolle vis als  hondshaai is inmiddels via verkoop in restaurants, supermarkten, voedingswinkels en openbare markten ingeburgerd. Hondshaai wordt niet langer als ‘waardeloze’ bijvangst over boord gegooid maar vertegenwoordigt door zijn opmerkelijk gestegen populariteit en een economische  waardestijging van maar liefst 300% een extra inkomen voor reder, visser, en verkoper. En de consument ontdekte een lekkere, lokale én prijsgunstige vis als alternatief voor overbeviste soorten of exotische kweekvis.

Een sustainable begrip in de gastronomie

NorthSeaChefs geniet daarom tot buiten onze landgrenzen van een torenhoge reputatie op het vlak van duurzaamheid. Een begrip dat stichters Filip Claeys en Rudi Van Beylen tien jaar geleden - en als pioniers hun tijd dus ver vooruit - reeds op de agenda plaatsten. Hun even sympathieke, krachtdadige als efficiënte aanpak maakte van NorthSeaChefs niet alleen in de culinaire wereld maar ook daarbuiten een waarachtige lovebrand. Internationaal geniet de chefsorganisatie mondiale weerklank en recent mocht de organisatie de Spaanse topchef Albert Adrià als honorary NorthSeaChef verwelkomen.

Chef Filip Claeys wordt geregeld als keynote speaker uitgenodigd op internationale symposia. Om op even eenvoudige als charismatische wijze uit te leggen hoe chefs buiten de keukenmuren proactief en met weinig middelen een probleem van duurzaamheid onder de aandacht kunnen brengen. Waarbij alle huidige belanghebbenden (vissers, reders, verkopers, chefs en consumenten) én vooral de toekomstige generaties baat bij hebben.

Over NorthSeaChefs...

 … is een chefscollectief en non-profit organisatie in België opgericht in 2011 en sinds 2018 ook actief in Nederland, waarvan de chefs…   … bijvangst valoriseren zodat ‘bycatch’ niet langer zal bestaan, … aan elke vis respectvol een identiteit geven als volwaardig keukenproduct, … voedselverspilling zowel op de vissersboot als in de keuken willen vermijden, … pleiten om visgronden behoedzaam en bedachtzaam te beheren, … streven om zo duurzaam beheerde visgronden voor de toekomst te garanderen.

Overzicht nieuwe leden Onderzoeksteam 2020-2021

  • Jan Audenaert, d’ Oude Pastorie, Lochristi
  • Lieven Lootens, Aards Paradijse, Meerendree
  • Tom Vermeiren, Wilford T, Temse
  • Alex Verhoeven, Hert, Turnhout
  • Kim Devisschere, Roots, Gent
  • Gilles Bogaert, Taxi’s, Gent
  • Lien Vandeputte, Réliva, Brugge
  • Moises Diaz, A’sur, Antwerpen
  • Matthias Speybrouck, Va et Vient, Kortrijk
  • Nikolaj Kovdal en Sen Kulanthaivelu, Fiskebar en Fiskeskur, Antwerpen
  • David Grosdent, L’Envie, Zwevegem
  • Jo Grootaers, Altermezzo, Tongeren
  • Tom Bossuyt, KMDA, Antwerpen
  • Ivan Puystiens, Oh-restaurant, Koksijde
  • Peter De Coster, Hotelschool Ter Duinen
  • Edwin Menue, Cuines 33, Koksijde
  • Thierry Cornelis, De Kelle, Koksijde
  • Pieter Coomans, Wingerd, Vorselaar
  • Thibaud Hermans, Villa de Torre, De Haan
  • Gino Lemmens, Les Années Folles, Antwerpen
  • Martijn Defauw, Rebelle, Marke
  • Kim Verhasselt, Sir Kwinten, Lennik

More News

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Mar 8, 2024

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

Mar 8, 2024

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

Our partners