Oostendse chef STORM verwent bemanning van vissersvaartuig in de strijd tegen plastic soep

Aug 17, 2018

Oostendse chef STORM verwent bemanning van vissersvaartuig die de strijd aangaat met plastic soep

Vissersvaartuig O.33 vaart de haven binnen en brengt, naast “vesche vis”ook afval mee dat in de netten belandde. Chef Michiel Rabaey juicht het initiatief toe en doet een verrassend voorstel aan de Belgische vissers. Binnenkort duikt hij de kombuis in en schotelt een maaltijd voor op basis van bijvangst, de minder bekende vissoorten die vaak niet op ons bord belanden Een concept dat de chef doortrekt in zijn gloednieuw restaurant STORM op Oosteroever in Oostende. De eer komt toe aan de bemanning die het meeste zwerfvuil aanlandt en zo bijdraagt tot een gezonde zee.

Guardians of the sea

Vissers zijn als het ware “guardians of the sea”, bewaker van de zee. Ze voelen als eerste verandering in het mariene milieu. Vissoorten die migreren, bijvoorbeeld, wijzen op veranderingen in de voedselketen of verstoringen van het klimaat. Maar ook merkt de bemanning meer afval dan vroeger in de netten. In de visserijsector groeit het besef dat het tij moet keren. De bemanning van O.33 Marbi sorteert daarom het afval aan boord en ruimt op die manier de zee mee op. Reder Pascal Vanbillemont: “Het is niet zo evident om extra handelingen op te leggen aan de crew naast de nu al hoge werkdruk noch om plaats aan dek te voorzien om het afval te stockeren. Toch doet onze bemanning hiervoor al geruime tijd extra inspanning.”

Het is chef Michiel Rabaey die op het idee kwam om voor een erkenning te zorgen. Zijn restaurant ligt recht tegenover de kade waar vissersschepen aanlanden in Oostende. “Sinds ik hier vaker vertoef, kom ik geregeld aan boord van de vaartuigen. Ik sta versteld van de schat aan informatie die ik van de vissers krijg. In dit milieu bestaat de mondelinge overlevering nog, ook op culinair vlak. Ik ben hen dan ook heel erkentelijk. Zo kwam ik ook meer te weten omtrent hun inzet voor het mariene milieu en stelde voor mijn steentje bij te dragen op een ludieke manier. De bemanning van het vaartuig dat het meeste zwerfafval binnenbrengt tegen eind 2018, leg ik in de watten”, aldus Rabaey
Afval aan wal brengen lijkt evidenter dan u denkt. Maar zwerfafval dat door vissers aan de wal wordt gezet, moet betaald worden. Door de vervuiler. In dit geval is dat de visser die het vuilnis meebrengt. Het is fileerexpert Rafael Depaepe van de VDAB die de chef doorverwijst naar de Vlaamse Visserij Coöperatie (VVC). Vissers kunnen bij hen terecht om het zwerfafval kosteloos te deponeren.
“We willen graag nog een stap verder gaan”, klinkt het bij Jaël Grymonprez van VVC “en partners zoeken voor bijvoorbeeld het recycleren van netten – die weliswaar geen zwerfvuil zijn maar bedrijfsafval waarvoor wel betaald wordt – , tot een nieuw product zoals kousen”.

Vanbillemont: “Michiel is een echte ambassadeur van onze Noordzeeproducten. Nu zet hij ook nog onze inspanningen voor een gezonde zee in de kijker. Het doet deugd om op die manier samen te kunnen werken. Zo brengen we samen het verhaal van aan boord tot bij onze klanten”.

Storm & O.33 Marbi

Over Storm -
A concept by Michiel Rabaey & Nathalie Hiele. Michiel en Nathalie. Geboren en getogen in de ‘Koningin der Badsteden’. Een jeugdliefde die ontstond als buren. Allebei met een culinaire passie.
Hij leerde de knepen van het vak in de Villa Maritza, de Ostend Queen en tijdens diverse buitenlandse stages. Zij begon in de zaak van haar grootouders en groeide gaandeweg verder. Dynamiek en een warm onthaal als handelsmerk.
Hij bouwde aan een eigen stijl, met respect voor de zee. Zij leerde inzetten op details en afwerking, met de glimlach en met klasse. Vriendelijkheid als troef.
Hij staat vandaag in de keuken, de Noordzee binnen handbereik. Zij staat vandaag in het restaurant, gasten verwennen als missie.


Over O.33 Marbi
Al 3 generaties lang vissen de Vanbillemonts op zowat alles wat de zee rijk is. Als 14-jarige jonge snaak koos Pascal Vanbillemont (°1969) voor het ruime sop. 15 jaar geleden gooide hij het roer lichtjes om en werd hij ook reder. Vangsttechnieken: outrig en boomkor Duurzaam vissen doet Pascal sinds 2007. Hij gebruikt hiervoor de O.33 Marbi, met afwisselend de outrig- en de boomkortechniek. Beide systemen zijn verwant aan elkaar maar de boomkor werkt met een grote buis (boom) om de netten open te houden terwijl dit bij de outrig gebeurt door scheerborden. Dit laatste verbruikt weinig brandstof, zorgt voor minder bodemberoering en beschadigt daardoor ook niet zoveel vissen. Dit vaartuig is maar liefst 34 meter lang, 7,5 meter breed, weegt zo’n 254 ton en heeft 960 pk. (Bron tekst: http://www.northseachefs.be/nl/vissers/pascal-vanbillemont

Foto: Nick Decombel
 

More News

Bossuyt en restaurant CRKL slaan de handen in elkaar

Jul 7, 2023

Duvel innoveert en brengt hommage aan 125e jaar René Magritte met surreël speciaalbier

Jun 27, 2023

Eerste Gault&Millau Belgische Wijngids en de Belgian Wine Awards 2023

Jun 26, 2023

Our partners