Innovatie en evolutie van muziek in restaurants

21 févr. 2017

De discussie over muziek in restaurants is er één die nooit zal stoppen. Want net als muziek evolueert ook de restaurantsector en verwacht de klant dat er op deze evoluties wordt ingespeeld. En ook al blijft de inhoud van het bord primeren, meer en meer wordt ‘ervaring’ het kernbegrip van een restaurantbeleving. En muziek, die draagt vaak bij tot deze ervaring.
Over het thema zijn er al verschillende onderzoeken verschenen. Zo zou trage muziek meer aanzetten tot consumeren, en zou zelfs ons smaakpatroon beïnvloed worden door de muziek. Deze onderzoeken moeten natuurlijk binnen een culturele context en tijdsgeest bekeken worden. Wat echter niemand zal ontkennen, is dat de rol van muziek steeds belangrijker wordt.
Trends in deze evolutie kunnen we grofweg opsplitsen in twee delen: enerzijds trends in de muziek zelf, en anderzijds trends van het muziekgebruik in de restaurants.

  • Trends in de muziek bepalen ook de keuzes van de restaurateur. Zo zijn nieuwe stijlen zoals ‘lounge’ en ‘deephouse’ sinds enkele jaren op de voorgrond getreden en horen we deze muziektypes steeds meer bij (vooral jongere) restaurateurs. Jazz is al jaren populair en blijft voor veel restaurateurs de geschikte keuze voor een losse, toegankelijke sfeer.
  • Trends van het muziekgebruik in restaurants hangen vandaag samen met de keuze van het concept. Meer en meer restaurants kiezen er immers voor om muziek een grotere rol toe te kennen in hun restaurantconcept. Een goed voorbeeld daarvan is The Jane in Antwerpen, waar regelmatig een live DJ zorgt voor de muziek. De muziek evolueert daarbij gedurende de maaltijd van rustige lounge tot meer opzwepende house. Een keuze die perfect bij het concept past, maar zeker niet overal toepasbaar is. In restaurant La Buvette in Brussel is er geen DJ, maar wel een platenspeler. Hierop draaien vooral rock & roll platen – ook hier perfect passend bij de sfeer van het restaurant. We zien dus dat de meer conceptueel ingevulde restaurants muziek vaak een grotere rol toekennen – en dit wordt meestal gelinkt aan een hoger volume. Indien concept en muziek elkaar daardoor kunnen versterken, wordt de restaurantbeleving er enkel beter op. 
Tips voor muziekkeuze in uw restaurant

Nu zijn natuurlijk niet alle restaurateurs muziekliefhebbers of kenners. Wij verzamelden daarom enkele tips voor de keuze van de muziek in uw restaurant:

  • Bepaal altijd eerst uw restaurantconcept en denk goed na over de sfeer die u wilt neerzetten. Eens deze zaken vast staan, is het gemakkelijk om muziek te kiezen die hierbij aansluit. Ook het geluidsniveau hangt hiermee samen. Kiest u voor een formeel en rustig restaurant, dan zet u de muziek best niet te luid. In lossere en informelere concepten vormt dit minder een probleem. Pas het geluidsniveau ook aan naargelang de drukte in het restaurant.
  • Houd rekening met het type van klanten. Een ouder, eerder traditioneel publiek heeft het vaak wat moeilijker met modernere genres en apprecieert vaak rustigere muziek.
  • Zorg voor coherentie tussen de inhoud van het bord en de sfeer in het restaurant. Een moderne, gedurfde keuken leent zich beter tot modernere muziekstijlen, terwijl dat bij de klassiekere keuken net omgekeerd is.
  • Zorg voor afwisseling in de muziek. Een gast hoort niet graag 2 keer dezelfde muziek op restaurant. Op verschillende websites vindt u ‘playlists’ per muziekstijl. Eenmaal u de stijl(en) muziek heeft gedefinieerd, bieden deze playlists een goed alternatief om nieuwe muziek te leren kennen. Voor de horeca zijn er tevens specifieke muziekdiensten die ook playlists aanbieden. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij Sabam. 

Ook een internetradio kan een alternatief zijn.  Het gebruik hiervan is gratis, maar jammer genoeg wordt de muziek vaak onderbroken voor reclame. Reclame en andere radioboodschappen moeten in een restaurant absoluut vermeden worden.
Verschillende restaurants doen tegenwoordig ook beroep op professionele DJ’s of muziekexperts voor het samenstellen van een playlist of zelfs eigen CD’s. Ook hier geldt de regel: definieer eerst goed uw concept en de sfeer van het restaurant, en kies nadien voor een muziekstijl die hierbij past.
Gaat u graag nog een stapje verder met de muziek? Hierbij alvast enkele voorbeelden van restaurants die muziek op een innovatieve manier inzetten:

  • Bij DiverXO (Madrid, Spanje) en Pure C (Cadzand, Nederland) wordt de muziek speciaal gemixt door een bekende DJ. De compilaties worden ook verkocht, zodat bezoekers thuis ook kunnen genieten van de muziek (en de sfeer) van het restaurant
  • Sublimotion (Ibiza, Spanje): Een restaurantconcept in Ibiza waar de beleving van de 5 zintuigen centraal staan. In een multidimensionale ervaring wordt smaak gecombineerd met geluid, visuele effecten, geur, …. www.sublimotionibiza.com
  • Ultraviolet (Shanghai): Ook hier gebruikt men multi-zintuiglijke high-end technologie om de menu (die bestaat uit 20 gangen) te serveren. Er wordt door de combinatie van licht, geluid, muziek, geur en projecties een unieke ervaring gecreëerd. http://uvbypp.cc/

Plus D'actualités

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

8 mars 2024

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

8 mars 2024

Gault&Millau Inspiration Talks à Tavola 2024

4 mars 2024

Nos partenaires