Muzikale innovatie op restaurant

19 mars 2018

“ Mag de muziek wat stiller? ” Een machtig instrument

Muziek is een machtig instrument. Muziek bepaalt voor een groot stuk de sfeer in een restaurant. Maar het is ook een gevaarlijk instrument. Als ze enerveert, te luid staat of als de ruimte te veel galmt, kan ze de pret bederven en klanten wegjagen. “Mag de muziek wat stiller?” is een te vermijden vraag.

​Muziek werkt

Muziek werkt.nl doet al jaren marktonderzoek naar de werking van muziek op de verkoop. Snelle beats doen sneller eten: de hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en de smaakbeleving wordt korter. Ideaal voor bij een snelle hap. Maar wie mensen langer aan tafel wil houden, kan beter inzetten op rustige nummers.
Ook het volume tast de smaakbeleving aan. Zo blijken tomatensapjes erg populair te zijn in het vliegtuig, want alleen umami-smaken, zoals tomatensap, kunnen harde achtergrondgeluiden trotseren.

'Gastrofysica'

  

​Gastrofysica - de nieuwe wetenschap van het eten

Muziek maakt extra dopamine vrij in de hersenen, zgn. het ‘geluks-hormoon’. Dat wisten we al. Maar er zijn nog veel meer onbewuste processen die zich in ons lichaam en onze geest afspelen, en allemaal zijn ze wetenschappelijk bewezen. Charles Spence, auteur van het recent verschenen boek Gastrofysica. De nieuwe wetenschap van het eten schrijft: “Hoe meer de muziek of de sfeer je aanspreekt, des te lekkerder je het eten en drinken vindt. Gasten genieten ook meer van de maaltijd als de sfeer past bij de aard van het eten.” Dat heet sensatie-overdracht. Wat we voelen of horen bepaalt mee hoe wij denken over eten en drinken. Het klopt dus dat zwaarder bestek het eten beter doet smaken dan plastiek vorkjes, dat chocolademelk het best smaakt in een oranje kop, en dat wijn ‘duurder smaakt’ als we daarbij naar rustige klassieke muziek luisteren.

​Enkele cijfers

Recent Zweeds onderzoek (Global insights in musicbranding and communication, Heartbeats International) peilde naar de appreciatie van muziek in openbare ruimtes: 44% loopt weg van de foute muziek, 38% bezoekt het restaurant niet meer na een onaangename muziekervaring en voor 45% is het een meerwaarde als de muziek klopt met het restaurantprofiel. Maar het belangrijkste cijfer is ongetwijfeld dat van Muziek werkt.nl: 83% van de horecabezoekers vindt muziek goed voor de sfeer en maar liefst 63% is bereid meer te betalen voor consumpties als er leuke muziek opstaat.

​De magie van het moment -het belang van een goede playlist

Een goede playlist volgt het ritme van de dag, houdt rekening met het winter-en-zomer-gevoel, en ondersteunt de beoogde sfeer in het restaurant. Een snelle lunch vraagt andere muziek dan een slow-diner met zeven gangen in een exquise omgeving. Uitzicht op een weelderige tuin of glooiende golfterreinen vraagt een opener, akoestisch geluid dan uitzicht op snel voorbijrijdend verkeer in een drukke stad. Het moment dat een restaurant de deuren opent en de eerste gasten arriveren vraagt andere muziek dan wanneer de tent vol is. Ieder moment heeft zijn magie.

Music & Food

Zelf mooie playlists samenstellen, vol afwisseling, of er een op maat laten maken is de toekomst. Met het huidige aanbod aan streamingsdiensten liggen de mogelijkheden binnen ieders handbereik.
 
Greet Van ’t veld - www.musicandfood.be

Plus D'actualités

Présentation de la deuxième édition du Guide des vins belges Gault&Millau et des Belgian Wine Awards 2024

26 juin 2024

Gault&Millau ouvre sa plateforme à la nouvelle génération de jeunes talents horeca et lance un projet pluriannuel autour des écoles hôtelières en Belgique et au Luxembourg

20 mai 2024

We are House of Hospitality

10 mai 2024

Nos partenaires