BelBul:
het nieuwe Belgische label dat lokaal vakmanschap laat schitteren.

15 mei 2025

De twee wijnbouwersverenigingen van België, de vzw Belgische Wijnbouwers – Vlaanderen en de Association des Vignerons de Wallonie, lanceerden op 12 mei 2025 een label voor Belgische mousserende wijn met de klinkende en mooi allitererende naam BelBul. ‘Bel’ verwijst naar België maar ook naar belletjes in het Nederlands, ‘Bul’ is een knipoog naar bulles in het Frans en BelBul klinkt voor Franstaligen als mooie belletjes. Dus: als we op restaurant een Belgische schuimwijn willen, vragen we vanaf nu een glaasje BelBul. Die vinden we op de wijnkaart naast cava, prosecco en champagne. De tijd is helemaal rijp voor Belbul, een landsdeel overschrijdend label. Vlamingen en Walen samen zetten hun schouders onder de marketing, in binnen- en buitenland, van dit prestigieuze mousserende product. Inderdaad, de Belgische mousserende wijnen oogsten nationaal en internationaal steeds meer lof. Om het label te dragen, moet de schuimwijn voldoen aan strenge criteria. De wijn met BelBul-label heeft om te beginnen een erkende Belgische oorsprongsbenaming, een BOB. België heeft op dit moment drie BOB’s voor mousserende wijn: Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn, Crémant de Wallonie en Vin Mousseux de Qualité de Wallonie. De wijn is gemaakt van 100% Belgische druiven. Deze druiven mogen zowel klassiek zijn (zoals chardonnay, pinot noir, meunier) als interspecifiek zijn (zoals johanniter, souvignier gris, muscaris). De wijn wordt op Belgisch grondgebied geproduceerd volgens de traditionele methode van tweede gisting op fles. Elke kandidaat Belbul wordt goedgekeurd door een onafhankelijke erkenningscommissie. Het betreffende wijndomein is een familiebedrijf, lid van één van de twee bovengenoemde belangenorganisaties en aandeelhouder van de coöperatieve vennootschap Wijn en Mousserend – Vin et Mousseux. De belangrijkste en grootste Vlaamse en Waalse wijndomeinen nemen deel aan dit ambitieuze project maar ook talrijke kleinere wijndomeinen. De introductie van Belbul is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de Belgische wijn. We wensen de Belgische wijnbouwers er veel succes mee. En de consument veel plezier.

Het doel is tweeledig: de Belgische mousserende wijnen meer bekendheid geven op de binnenlandse markt en nieuwe internationale markten veroveren. De lancering van de website BelBul.be vervolledigt deze dynamiek door de producenten van het label in de kijker te zetten en professionals en consumenten te informeren over de rijkdom van de Belgische bubbels. Met BelBul profileert België zich als een land van uitstekende bubbels, promoot het het werk van gepassioneerde ambachtslui en ondersteunt het de professionalisering van een snel groeiende sector.

 

Founders | Verantwoordelijke

Domaine du Chenoy | Pierre-Marie Despartures
Chant d’Eole | Hubert Ewbank
Chateau de Bioul | Vanessa Vaxelaire
Domaine des Agaises - Ruffus | Arnaud Leroy
Mont des Anges | Vincent De Buysscher
Chateau d’Annevoie | Léopold Loumaye
Wijndomein Vandersteene | Diederik Vandersteene
Wijnkasteel Genoelselderen | Julia Kékkö
Entre-Deux-Monts | Martin Bacquaert
Wijndomein Waes | Lodewijk Waes
Domein Stuyvenberger | Hendrik Coysman
Cruysem | Kathy Declercq
Chardonnay Meerdael | Paul Vleminckx
Wijndomein Aldeneyck | Hein Henckens
Mérula | Marino Moenaert
Den Nachtegael | Dirk Syx
Wijngoed Monteberg | Edward Six
Dappersveld Woestijn - Bruut | Sam Dehandschutter
Domein Cubiz | Yves Cuvelier
Wijndomein Hoogenhove | Hans Everaert
Wijndomein Petrushoeve | Gerry Calders
Wijngaard ’t Verhaal LZ | Wouter Bogaert

Meer Nieuws

Grønn – Green Oils in the spotlight: award winnaar product award op Culinary Innovators 2025.

11 jun 2025

Derde editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids en de Belgian Wine Awards 2025

2 jun 2025

Culinary Innovators 2025 - The Menu

19 mei 2025

Onze partners