Gastronomische innovatie op festivals

21/02/2017

Festival Foodies

De dagen dat men op festivals enkel terecht kan voor een vettig bakje friet en een wakke hamburger, zijn voorgoed voorbij. Vandaag draait alles rond kwaliteit, gezondheid en diversiteit, en worden festivals steeds vaker evenementen waar men naast muziek ook voor gastronomie terecht kan. Een grote meerderheid van de festivalbezoekers zal blijven kiezen voor vettige, en daardoor prettige, kost, maar op vraag van een steeds meer gefragmenteerd festivalpubliek is de keuze aan ‘festivalfood’ de voorbije jaren enorm uitgebreid. Tomorrowland is op dit gebied een innovator, maar ook vele andere festivals bieden vandaag een prima aanbod aan festival-lekkers. Zo staan de Flemish Foodies, beter bekend als Jason Blanckaert, Olly Ceulenaere en Kobe Desramaults, al enkele jaren op Dranouter, kon men dit jaar proeven van de ‘Würst’ van Jeroen Meus op Werchter, en schuimen Nick Bril en Sergio Herman het ene (dans)festival na het andere af met hun culinaire hoogstandjes (dit jaar kan je ze bijvoorbeeld vinden op We Can Dance, Extrema en Tomorrowland).

Culinaire festivals

Steeds meer festivals wensen zich te profileren als culinair festival en moeten daarom innoveren met bijvoorbeeld samenwerkingen met top-chefs, een foodtruck zone, een ‘international food street’, enzovoort. Het keuzeaanbod is daardoor sterk uitgebreid en de kwaliteit van de aangeboden gerechten gaat jaar na jaar vooruit. Belangrijk om in deze evolutie mee te nemen is de vraag en de verwachtingen van de festivalgangers zelf. Velen komen hoofdzakelijk naar het festival voor de muziek en de sfeer – gecombineerd met voldoende drank. Het eten komt voor de feestvierders vaak op de tweede plaats en moet daarom snel, functioneel en efficiënt kunnen gebeuren. Gastronomische festivalrestaurants en foodstalls moeten daarom passen binnen dit functioneel kader om mee te kunnen groeien met het festival.  Met de sterke opkomst van het VIP- & B2B-gedeelte op de festivals is er echter ook meer ruimte voor (innoverende) topgastronomie. Deze gasten komen niet alleen voor de muziek en de sfeer, maar ook voor de eet- en drankgelegenheden, de show(business) en zakelijke aangelegenheden.
 
De kunst en uitdaging voor de festivals zal zijn om deze twee segmenten te combineren op een manier dat iedereen gemakkelijk zijn/haar weg vindt naar het voor hem/haar geschikte aanbod. Innovatie speelt daarbij voor de beide groepen een rol: innoverende fast-food (zoals bv. Würst) is vandaag razend populair bij de grote groep festivalgangers. Innoverende gastronomie (zoals B-eat op Tomorrowland) spreekt een kleinere groep festivalgangers aan, maar zorgt wel voor opwaardering van het gastronomische imago van de festivals.

​Tomorrowland als voortrekker

Tijdens een recent bezoek aan Ibiza kregen we in een bar de vraag van waar wij kwamen. “België”, luidde het antwoord, waarop wij als repliek kregen “Ah, Tomorrowland”. Het dance festival Tomorrowland is zo populair dat we moeten oppassen dat de naamsbekendheid van het festival die van ons thuisland niet overstijgt! Was België vroeger nog een land waar dance muziek zich vooral in de ‘underground scene’ situeerde, is het vandaag een absolute voortrekker dankzij Tomorrowland. Wij bezochten Tomorrowland al een drietal keren en keer op keer slaagt de organisatie erin om zichzelf te overtreffen. Qua aankleding van de podia en algemeen decor kent dit festival geen gelijke. Ook dit jaar was het weer indrukwekkend evenement, en dan vooral door de reusachtige mainstage, deze keer in de vorm van een kasteel, maar ook door de algemene feeërieke aankleding van het domein De Schorre. De muzikale programmatie is uitsluitend gericht op dansmuziek – van rustige tot harde varianten – en met de programmatie behoort het festival ook tot de absolute wereldtop.
 
Niet alleen het decor en de muziekprogrammatie zijn zeer innoverend, Tomorrowland neemt ook gastronomie mee in haar succesverhaal. Het aanbod aan gerechten op dit festival is ronduit indrukwekkend. Binnen de categorieën World, Bites, Luxury, Health & Street worden er door diverse aanbieders bereidingen gebracht – van street food tot luxe diners - en iedereen vindt er zeker zijn gading.

Gastronomische innovatie op Tomorrowland

Op eetgebied innoveert Tomorrowland op de volgende gebieden:

 • Opwaardering van het fastfood aanbod door samenwerkingen met bekende restaurants (Fish & Eat, Balls & Glory, Umami, De Burgerij, …) en topchefs (Premium burgers van Bart De Pooter, Pasta van Peppe Giacomazza).
   
 • Diversificatie van het aanbod onder de koepel ‘Tastes of the world’. Sushi, Brazilaanse gerechten, Belgische wafels, taco’s, Thaise gerechten, een luxe 5-gangen menu, pizza’s, salades, kebabs, hamburgers, … Er lijkt geen einde te komen aan de verscheidenheid aan gerechten op Tomorrowland.
   
 • Samenwerkingen met topchefs. Tomorrowland zorgt op structurele wijze voor een samenwerking met nationale en internationale topchefs. Deze worden ingezet voor zowel de streetfood experiences als de meer ‘high end dining’ opties. Zo stonden de voorbije jaren reeds Jordi Roca, Sergio Herman, Kobe Desramaults, Peter Goossens, Quique Dacosta, Roger Van Damme, Viki Geunes en andere topchefs op het programma.
   
 • Eigen exclusieve restaurants. Naast de verschillende ‘pop up’ restaurants van bekende chefs en ketens, creëert Tomorrowland ook zijn eigen restaurants gedurende het festival. Zo is er B-eat (waar een chef en een DJ samen voor spektakel zorgen), het Tomorrowland restaurant (waar een topchef een luxe menu verzorgt), en het Secret resto (het meest exclusieve restaurant, gevestigd in de mainstage, waar wereldbekende chefs koken voor het goede doel).
   
 • Samenwerkingen met andere partners. Tomorrowland werkt ook samen met Gault&Millau en andere partners uit de culinaire sector om jaar na jaar de kwaliteit van de food experience te verbeteren.

Ook het nieuwe betaalsysteem met de ‘pearls’ is innovatief. Hierdoor bespaart men op de personeelskosten, voorkomt men fraude en beperkt men wachtrijen aan kassa’s. Doordat de ‘pearls’ echter niet overeenkomen met (een direct veelvoud van) euro’s, is prijzen berekenen nogal verwarrend.

De culinaire innovatie op festivals is vandaag alomtegenwoordig. Een groter aanbod, meer kwaliteit, gezondheid en luxe spelen daarin een grote rol. Tomorrowland is een grote voortrekker op dit gebied en bewijst dat festivaleten vandaag alsmaar belangrijker wordt. Naast hoogstaande muziek en almaar kwalitatieve drankjes wenst de festivalganger vandaag ook goed te kunnen eten, zodat zijn of haar totaalbeleving nog groter wordt. De festivalsector speelt hier gretig op in en deze evolutie kunnen wij alleen maar toejuichen!

Meer Nieuws

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023

Culinary Innovators 2023 - The Menu

17/05/2023

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

11/05/2023

Onze partners