Konfijt mixt muzikanten met chefs

28 nov. 2015

Konfijt

‘Als chef moet je buiten komen. Anders vinden de mensen de weg naar je restaurant niet meer.’ En dus organiseert chef Wouter Keersmaekers op zondag 15 november voor de tweede keer in zijn thuishaven Boechout het kleinschalige muziek- en foodfestival Konfijt. Hij heeft daarvoor een mooie ploeg chefs verzameld van Chuck Tang (Cuichine) over Magalie Verbaet (Ossip) tot levende legende Johan Segers (’t Fornuis).

Wouter Keersmaekers

Ervaringsdeskundige Wouter Keersmaekers weet waarover hij spreekt. De legendarische chef, die onder meer vergeten groenten opnieuw een plaats in de keuken gegeven heeft, heeft in zijn lange carrière alles al gezien. Hij begon zijn restaurant in de jaren negentig, tijdens de hoogdagen van de fusion. Maar toch kookte Keersmaekers in de Schone van Boskoop vooral met terroirproducten en technieken uit de oude doos. Vandaag doet hij dat nog altijd - en merkt hij soms tot zijn eigen verbazing dat hij weer hip is. ‘Ik maak al lang paté, worsten en kalfskop. Maar nu zie ik dat de jonge generatie dat opnieuw oppikt. Ze gaan terug naar vroeger - en dat vind ik zeker geen slechte zaak.’
In de keuken heeft Keersmaekers alles al zien veranderen - van klassiek tot fusion en moleculair tot het ‘nieuwe klassiek’ dat nu weer ingang vindt - ook de houding van restaurantbezoekers is veel veranderd, vindt de chef. ‘Vroeger had je een vast cliënteel. Nu is het belangrijk dat ze je kennen van in de media of van dingen die je buiten je restaurant doet.’

Liefde voor de keuken én muziek

Omdat hij ook een enorme muziekfan is, bedacht Keersmaekers samen met zijn neef Stienus en enkele andere enthousiastelingen, een festival waar muziek en food zouden mixen. Op 15 november is het zover. Dan vindt voor de tweede keer Konfijt plaats in Boechout, de hometown van Keersmaekers. Samen met een reeks lokale artiesten zullen ook heel wat chefs op het podium staan. Er worden afwisselend kookdemo’s en muzikale optredens gegeven.
 

Indrukwekkende selectie chefs en muzikanten

Zijn roots in de terroirkeuken indachtig, heeft Wouter Keersmaekers chefs verzameld die demo’s geven rond het ‘vijfde kwartier’ een term die slaat op minder ‘nobele’ delen van een dier waar vroeger veel mee gekookt werd, maar die nu dreigen verloren te raken. Zo zal hij zelf, samen met zijn vroegere leermeester Johan Segers, kalfshersenen met tartaar maken. Erwin Denys (Rascasse) maakt een bereiding met kalfslongen, Chuck Tang (Cuichine) gaat aan de slag met kalfslever. Alles samen zullen tien bekende chefs zondag 15 november op het podium klimmen. Na elke demo kunnen bezoekers de hapjes ook daadwerkelijk degusteren. Daarnaast is er nog een markt met lokale artisanale producenten en muziek, veel muziek, van Paper Wings tot Mauro Pawlowski (met zijn alter ego Maurits Pauwels). Tickets kosten 22 euro.
www.konfijt.be

Meer Nieuws

Culinary Innovators 2024 - Parctical Information

12 apr. 2024

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

8 mrt. 2024

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

8 mrt. 2024

Onze partners