Masterchef Monday met Laurens Snykers

28 dec. 2018

Masterchef Monday met Laurens Snykers

November mocht dan wel een druilerige maand zijn in ons belgenland, dat maakte de Masterchef Monday van Mary Pop-in des te gezelliger. De gastronomische avonden van het Brusselse Eatmosphere hebben reeds in het verleden hun relevantie bewezen. ‘Topchefs die zich inspannen voor de voedselproblematiek zijn om verschillende redenen interessant. De chefs dragen een bepaalde autoriteit uit waardoor de spotlights even wat feller kunnen schijnen op de voedselverspilling problematiek en zo kunnen we dus ook meer mensen bereiken,’ aldus Eatmosphere, de vzw achter Mary Pop-in.
 
Door het gastronomisch aspect vergeten de mensen bijna dat het om voedseloverschotten gaat en daarin ligt de kracht van de sensibilisering. Mensen zijn gefascineerd en worden geïnspireerd. Anderzijds werkt het ook stimulerend voor de creatieve chefs, die voortdurend experimenteren om producten optimaal te verwerken en zo ook hun eigen grenzen te verleggen.
 
Eatmosphere: ‘Topchefs hebben voeling voor het product. Zij zijn de beste ambassadeurs in ons food waste-verhaal. Wij nodig alle gastronomische chefs uit om eens een Masterchef Monday te verzorgen.’
 
Op zo’n uitnodiging zei Laurens Snykers van restaurant Zoethout in Wellen volmondig ja: ‘Onze filosofie leunt heel dicht aan bij die van Eatmosphere. We zijn van mening dat mensen moeten kunnen herkennen wat ze op hun bord krijgen. Daarom werken we met pure producten. Een bloemkool is een bloemkool en een spruitje een spruitje.’
 
Daarnaast werkt Laurens ook erg seizoensgebonden en tracht hij het volledige product te verwerken. ‘Van een bloemkool gebruiken we ook de bladeren en van de stam maken we bijvoorbeeld ‘couscous’. We willen de mensen iets geven dat anders is maar toch heel herkenbaar blijft.’
 
Voor de Masterchef Monday koos hij voor comfortfood. Het idee dat mensen in de eerste plaats een gezellige avond zouden beleven, sloot helemaal aan bij het seizoen. We kregen een echt thuisgevoel van de kroepoek van pompoen als starter en waren helemaal in onze nopjes met de zuurdesem pizza. Missie geslaagd! Door gebruik te maken van fermentaties en verse kruiden was er een maximale smaakervaring en werd het geheel gastronomisch.
 
In de video hoor je meer over de filosofie van de jonge topchef en als je zelf aan de slag wilt, is er recept voor gefermenteerde asperges.
 
De volgende Masterchef Monday zal doorgaan op 21 januari. Dan komt Radu Iliescu zijn creatieve kijk op voedselverspilling delen in de mooie setting van Humus x Hortense in de Mary Pop-up die zal doorgaan van januari tot maart.
 
Het menu van Laurens Snykers
 

 • Koolrabi / Pijpajuin / Kervel / Zonnebloempitten
 • Biet / Eikenbladsla / Gefermenteerde braam / Schapenwei
 • Bloemkool / Eekhoorntjesbrood / Miso / Gerookte ricotta
 • Aardpeerbouillon / Paksoi / Boerenkool / Zeewier
 • Pompoen / Parelgort / Ardeense saffraan / Tuinkers
 •  Zoete aardappel / Duindoornbes / Kweepeer
 
Recept gefermenteerde asperges
 
Benodigdheden
 
 • 1 kg asperges AA of AAA
 • 1 liter aspergebouillon
 • 1 limoenblad
 • 18 gram zout
 • 50 ml karnemelk
 
Werkwijze
 
De asperges schillen zodat ze mooi rond blijven, de schillen zachtjes garen in 1,2 liter water met bonenkruid. De bouillon zeven en goed laten uitlekken zonder te drukken op de schillen. Het zout, karnemelk en limoenblad in de weckpot doen, hierna de asperges rechtstaand in de pot schikken. De gezeefde bouillon opwarmen en op de asperges gieten totdat deze volledig onderstaan, de weckpot omdraaien en even laten staan. Binnen enkele maanden kan u genieten van top asperges, geschikt voor alle bereidingen.

Meer Nieuws

Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld

26 jun. 2024

Gault&Millau geeft next generation Young Horeca Talents eigen platform en lanceert meerjarenproject rond hotelscholen in België en Luxemburg

20 mei 2024

We are House of Hospitality

10 mei 2024

Onze partners