ZERO PLASTIC HERO – MAKE THE CHANGE THAT MATTERS!

29/05/2020

Wegwerpplastics

Wegwerpplastics zijn een plaag geworden voor onze leefomgeving. Ze zijn zo diepgeworteld in ons dagelijks leven dat je moeilijk zonder kan en lijkt een leven zonder wegwerpplastics gewoonweg niet meer mogelijk. Plastic verpakkingen zijn massaal aanwezig in het moderne leven - bijvoorbeeld thuis, onderweg, in de winkels, op scholen, kleuterscholen, op het werk, in ziekenhuizen, in restaurants en in cafés.

En dan hebben we het nog niet eens over onze vakanties. Terwijl we genieten van de frisse lucht, de zonnestralen op onze huid en het koele water in de oceaan, knabbelen de zeedieren, de vogels en andere dieren aan ons plastic afval alsof het hun gebruikelijke maaltijd is. Kijk maar eens naar het EIT Food West geitje Matilda - dromend over vers, sappig gras, was het enige dat ze kon vinden een zak vol plastic.
 

​De gevolgen van plasticvervuiling

De gevolgen van plasticvervuiling vormen niet alleen een bedreiging voor de dieren en de natuur. Het brengt ook onze eigen gezondheid en welzijn in gevaar. Denk maar eens na – als er plastic zit in het voedsel dat dieren eten, en in het water dat ze drinken, en in bijvoorbeeld het water en het land dat wordt gebruikt om onze groenten en fruit te kweken – dan komt dat plastic uiteindelijk via ons voedsel ook in ons lichaam terecht. Plastic heeft wereldwijd een enorme vervuiling veroorzaakt, waardoor ons hele ecosysteem wordt aangetast.
Het goede nieuws is dat wij zelf onze eigen toekomst in de hand hebben! Wij hebben de macht om onze eigen gewoontes aan te passen, en zo anderen te inspireren, en een nieuwe manier van leven te verspreiden. De enige vraag is ‘Hoe gaan we dat doen?’ Wegwerpplastic is zo’n integraal onderdeel van ons leven waardoor het moeilijk is om zonder te leven.
Daarom is EIT Food West een uitdaging aangegaan: een maand lang zonder wegwerp plastic. Ja, dat gaat heel lastig worden, maar we helpen je elke dag met tips om je dagelijkse routine te veranderen.

‘I choose to refuse single-use plastics’!

Het is tijd om even stil te staan en na te denken over de keuzes die we elke dag maken en de manier waarop we ons leven leiden; het is tijd om een stap voorwaarts te zetten en te zeggen: ‘I choose to refuse single-use plastics’!
Sluit je aan bij EIT Food West en verminder je plastic voetafdruk door te beloven dat je deel uit gaat maken van deze positieve vibes en het aan iedereen wilt laten zien. Stap in een 33-daagse uitdaging waarbij EIT Food West en onze ambassadeurs (waaronder vegGO uit Frankrijk en Le Castel de Bois Genoud uit Zwitserland) je zullen helpen met nuttige tips over hoe je wegwerpplastic in je dagelijks leven kunt verminderen.

Wanneer? De Plasticvrije campagne ‘ZERO PLASTIC HERO’ gaat van start op 1 juni en eindigt op 3 juli – de internationale Plasticvrije Dag.

Waar? Op de EIT Food West Facebook pagina. @EITFoodWest

Hoe? Like de EIT Food West Facebook pagina, volg de dagelijkse tips, deel uw ervaring over plasticvrij met ons. Een verassingsgeschenk wacht op diegene met het meest inspirerende verhaal.

Verspreid ten slotte het nieuws en betrek meer mensen om je heen.

De Plastic Free Challenge ‘ZERO PLASTIC HERO’, ontworpen door EIT Food West, gaat over creatieve en nuttige tips over hoe je 'plastic free' kunt gaan en andere mensen kan inspireren om dit ook te doen. Het doel van de EIT Food West campagne is om mensen uit te dagen om na te denken over hun plastic afval en de gevolgen daarvan voor onze moeder aarde en ons persoonlijk welzijn, en om samen met EIT Food West in de frontlinie te staan van een positieve verandering van onze planeet en zo een betere toekomst aan te sturen. 
EIT Food West wordt gedreven door een gepassioneerd en toegewijd team vanuit hun kantoor in Leuven, België. Het team is actief in de regio België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg.  EIT Food (European Institute of Innovation and Technology) is de grootste netwerkorganisatie op het gebied van voedselinnovatie in Europa. EIT Food bouwt aan een uniek netwerk van diverse partners die de voedselsector willen veranderen, waaronder belangrijke spelers uit de industrie, startende bedrijven uit de agrovoedingssector, onderzoekscentra en universiteiten uit heel Europa, die allemaal samenwerken om een innovatieve en duurzame voedselsector te creëren.
VegGO is een food truck, maar ook een bowl bar, die vegetarisch en zero waste street food aanbiedt. De keukenfilosofie is gebaseerd op zero waste van boer tot bord, met lokale, seizoensgebonden en veelal biologische ingrediënten. De menukaart van VegGO volgt het ritme van de seizoenen en is geïnspireerd op recepten uit de hele wereld voor een gezonde en betaalbare maaltijd.
Le Castel de Bois Genoud is een restaurant dat al meer dan 25 jaar biologische producten aanbiedt. Het restaurant is gelegen in het hart van het Domaine de Bois Genoud met onder andere een biologische boerderij met het label "Demeter", een biologische winkel "Le Sureau" en een school.
 
Contact: [email protected]

Meer Nieuws

Neem deel aan de 56e PRIX CULINAIRE, wedstrijd georganiseerd door La Maison TAITTINGER

05/06/2023

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023

Culinary Innovators 2023 - The Menu

17/05/2023

Onze partners