‘Ferme Abattoir’:
grootste aquaponische stadsboerderij van Europa opent in Anderlecht

Apr 23, 2018

“Ferme Abattoir”, de eerste stadsboerderij van BIGH gaat van start op het dak van Foodmet, de nieuwe voedingshal van de Abattoir site in Anderlecht. Met zo’n 2000 m2 aan serres voor tuinbouw en aquaponische viscultuur en 2000 m2 groenteteelt in openlucht is dit de grootste stadsboerderij in Europa. 
 
In 2015 werd BIGH of voluit Building Integrated GreenHouses opgericht om het stedelijk vastgoedpark te optimaliseren en de stad productiever te maken door onder meer serres op daken te plaatsen. Daartoe integreert BIGH het hergebruik van de overtollige C02- en energie uitstoot en wordt het regenwater gerecupereerd in het productieproces. BIGH wil de waarde en de ruimte van gebouwen beter valoriseren waarbij gefocust wordt op duurzame en circulaire stadslandbouw. Daardoor wordt  de ecologische voetafdruk verminderd en voeding, stedelijke levenskwaliteit, tewerkstelling, esthetiek, klimaat en biodiversiteit verbeterd.

“Ferme Abattoir” is gebaseerd op een ‘aquaponisch’ productiemodel. Vis en plantenkweek zijn gelinkt door een biologische filter die het water van de vissen continu zuivert. De afvalstoffen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten. 5% van het water van de vissen wordt gebruikt om de planten te irrigeren en dat water wordt dagelijks aangevuld. Aquaponie is de combinatie tussen hydroponie (bovengrondse plantengroei) en aquacultuur of viskwekerij en een voorbeeld van circulaire economische principes waarbij afval en water van vissen  gebruikt wordt voor de teelt van gewassen.

Samen met een aantal economische en sociale partners  spelen de ondernemers van BIGH een actieve rol in het streven naar een duurzaam voedselmodel. Stadslandbouw is voor hen een schakel tussen stedelijke consumenten en rurale productie, tussen experten en producenten en andere actoren in de voedingssector. Sinds enkel jaren eisen de consumenten producten die gezond, lokaal en traceerbaar zijn. In dat opzicht kan aquaponische stadslandbouw hoogwaardige, smakelijke en gezonde  producten volgens het korte keten principe aanbieden. Stadslandbouw verwijst naar agrarische activiteiten in een stedelijke omgeving die geënt zijn op een meer ecologisch, sociaal, duurzaam en circulaire voedingssysteem waarbij de stad voor een stuk in haar eigen noden kan voorzien en niet alleen een afzetmarkt is maar ook een niet vervuilend productiecentrum is.

BIGH heeft de ambitie om een netwerk van stadsboerderijen in belangrijke Europese steden te creëren ten voordele van de inwoners van die steden. Het zijn innoverende voorbeelden van circulaire economie die rendabel, transparant, kwaliteitsvol, ecologisch en sociaal gedreven zijn en in symbiose met de stedelijke omgeving vorm en inhoud krijgen.

More News

Culinary Innovators 2024 - Practical Information

Apr 12, 2024

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Mar 8, 2024

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

Mar 8, 2024

Our partners