Duvel innoveert en brengt hommage aan 125e jaar René Magritte met surreël speciaalbier

27 jun. 2023

Duvel en Ciel

Duvel brengt hommage aan 125e jaar René Magritte met surreël speciaalbier in een uitmuntende replica van de originele CIEL BOUTEILLE uit 1940.

Puurs-Sint-Amands | Duvel viert de 125e verjaardag van de Belgische schilder René Magritte. Als eerbetoon aan deze iconische kunstenaar brengt de brouwerij een collectie flessen uit, gebaseerd op zijn surrealistisch werk CIEL BOUTEILLE uit 1940. Tijdens de oorlog was een schilderdoek een schaars goed dus besloot Magritte om een fles als canvas te gebruiken. Zo creëerde hij een kleine reeks kunstwerken op fles met een buitengewoon 3D effect. Zo ontstond ook CIEL BOUTEILLE, een bijzonder compositie van olieverf met de kenmerkende blauwe hemel en witte wolken. En net dit iconisch werk krijgt vandaag een tweede leven op een 75cl bierfles. De Duvel brouwers zorgden voor nóg een extra surreële toets door voor deze unieke gelegenheid Duvel ongefilterd te brouwen. De magische wolkenwereld van Magritte wordt zo ook weerspiegeld in een mooie troebelheid in de fles. Deze ongefilterde Duvel wordt gekenmerkt door een rijke, fruitige aanzet met een volle, bittere nasmaak. Duvel x Magritte fles is te koop vanaf midden juni voor 19,99 euro via het Magritte museum en shop, bij KMSKA en andere musea,  bij geselecteerde bierhandelaars, in Carrefour en op shop.duvel.be.

Cinematografisch

Bij het uitbreken van de oorlog beschikte de Belgische kunstenaar Magritte niet altijd over canvas of schilderdoeken dus was hij beperkt tot het beschilderen van flessen. Dankzij de ronde vorm van de fles zorgde hij voor een cinematografische gevoel. Een mini-reeks van ongeveer 25 kunstige surreële flessen zag het levenslicht, alsook het iconische CIEL BOUTEILLE artwork.  Magritte was zeer gehecht aan dit kunstwerk en bewaarde dat bij hem tot aan zijn dood. 

Duvel Moortgat geeft dit unieke kunstwerk nu een tweede leven en brengt het nu bij de mensen thuis. Ook deze keer vormt een fles het doek voor de iconische wolken van Magritte. Deze replica werd met respect voor de kunstenaar en met heel veel oog voor details uitgevoerd waardoor dit bijzondere, iconische werk van de Belgische artiest navolging krijgt in 2023.

Michel Moortgat: “Ik heb enorm veel respect voor deze Brusselse kunstenaar die wereldwijd ook vandaag nog altijd heel actueel is. Met zijn krachtige beeldentaal, vertrekkend van eenvoudige, bijna banale objecten, creëert hij een wereld van dubbele bodems en extra verhaallijnen. Een ware inspiratiebron voor ons brouwers om ook met bier verrassend en  innovatief aan de slag te blijven gaan.”

Duvel en kunst

Duvel Moortgat heeft zijn passie voor design, moderne kunst en architectuur nooit onder stoelen of banken gestoken. De brouwerij zette in het verleden al partnerships op met kunstencentra en musea zoals het S.M.A.K en WIELS en de Biënnales van Venetië en Lyon en kan terugblikken op een lange reeks geslaagde samenwerkingen met kunstenaars en artiesten. Zo krijgen jonge nationale en internationale artiesten dankzij Duvel Collection een platform om hun kunsten bekend te maken aan een breed publiek en het iconische Duvel glas te gebruiken als canvas. 

Duvel x Magritte

75 cl ; 8,5 % ALC ; 19,99 euro

Gelimiteerd beschikbaar vanaf midden juni, bij onderandere het Magritte museum en shop, bij KMSKA en andere musea,  bij geselecteerde bierhandelaars, in Carrefour en op duvel.be.

Alle informatie op duvel.be 

Meer Nieuws

Gault&Millau Benelux geeft 21e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2024 en andere Laureaten

25 nov. 2023

Partnernews: Bossuyt keukens en M-Bistro slaan de handen in elkaar

2 nov. 2023

Bossuyt en restaurant CRKL slaan de handen in elkaar

7 jul. 2023

Onze partners