NESPRESSO LANCEERT ‘849’ CARAN D’ACHE PEN GEMAAKT VAN GERECYCLEERDE CAPSULES

09/05/2018

In een wereld waarin een swipe-duim vaker optreedt dan een tenniselleboog, komt Nespresso met het ultieme analoge object: een pen. Eén die haar verhaal trouwens zelf schrijft, want deze Limited Edition pen is gemaakt van gerecycleerde Nespresso koffiecapsules. Een kenmerk dat op 17 mei – Internationale Dag van de Recyclage – actueler is dan ooit. De bewuste ballpoint pen is het resultaat van een collab tussen de koffiepionier en Caran d’Ache, de Zwitserse schrijfwarenproducent die al meer dan een eeuw lang de punten van menig potlood scherpt. En of Nespresso daarmee een stukje sustainability geschiedenis schrijft! What else?

Het ‘849’-model – een klassieker in het schrijfarsenaal van Caran d’Ache – werd door Nespresso heruitgevonden in gerecycleerd aluminium. En dat in een zijdezachte donkerblauwe editie die refereert naar Dharkan, een van de populairste koffies van het Zwitserse koffiemerk. De limited edition ballpoint pen is een niet mis te verstane reminder aan het herbruikbare karakter van aluminium, de grondstof die Nespresso gebruikt voor zijn koffiecapsules. Aluminium heeft een oneindig potentieel. Het kan steeds opnieuw versmolten en dus ook hergebruikt worden zonder iets van zijn waarde te verliezen. In dit geval herrijst het in de vorm van een accessoire dat tegelijkertijd elegant, trendy en verantwoord is. Een tijdloos object dat haar gebruikers moet aanmoedigen de koffiecapsules van Nespresso ook effectief te recycleren. Al was het maar om “Capsules niet in de vuilnisbak gooien!” op de post-it bij hun machine te krabbelen. Conclusie? Koffiefans met een geweten, schrijf het neer.

Nespresso, capsules met een tweede leven

Het van oorsprong Zwitserse koffiemerk introduceerde zijn eerste recyclageprogramma zo’n 25 jaar geleden met het oog op reuse van de capsules. Een systeem dat momenteel in 39 landen is uitgerold en consumenten het zo makkelijk mogelijk moet maken om de capsules terug te brengen. Zo zijn er in België en Luxemburg meer dan 1000 UPS-inzamelpunten, maar ook in een Nespresso Boutique zullen ze jou én je gebruikte capsules met veel plezier – opnieuw – verwelkomen. Momenteel loopt er bovendien een proefproject in Waals-Brabant en 's- Gravenbrakel waarbij consumenten er hun gebruikte aluminium capsules gratis kunnen terugbrengen naar het containerpark. Een laatste optie om de lege capsules terug tot bij Nespresso te krijgen, is de DPD-bezorgservice. Nespresso doet m.a.w. heel wat efforts om zijn consumenten aan het recycleren te krijgen. Of dat wat oplevert? In België en Luxemburg ziet Nespresso vandaag 25% van de capsules terugkeren maar Nespresso ambieert om dit percentage in de toekomst nog te doen stijgen.

Een klassieker herschreven

Nespresso en recycling… geen nieuw verhaal dus, maar wel eentje dat er met dit project een nieuw hoofdstuk bij krijgt. Volledig Zwitsers getint trouwens, want ook Caran d’Ache gaat gaat prat op zijn Swiss made heritage. Expertise, kwaliteit en vakmanschap liggen er – net als bij Nespresso – aan de basis.
 
De ‘849’ ballpoint pen is een classic. Iconisch, stijlvol en meteen in het oog springend. Daar zit de hexagonale vorm ongetwijfeld voor iets tussen. Het minimalistische ontwerp van de pen ligt volledig in lijn met de principes van industrieel design en beantwoordt aan elke ergonomische eis. Gecombineerd met een Goliath cartridge en een milieuvriendelijke verpakking, is deze ‘849’ Limited Edition ongetwijfeld bestemd voor grootse dingen. De balpen houdt het immers zo’n 600 A4 pagina’s vol.

17 mei: Capsules in ruil voor een koffieplant

Om het hele recyclageverhaal meer kracht bij te zetten, gaat Nespresso nog een stapje verder. Op de Internationale Dag van de Recyclage deelt het in elke Nespresso Boutique koffieplantjes uit aan de 50 eerste bezoekers die op 17 mei 2018 een volle recyclagezak capsules indienen. Zo wil Nespresso haar klanten bedanken die mee hun caspules recycleren. Lege capsules in ruil voor een koffieplantje … Stof tot schrijven, niet?
Trouwens, voor elk koffieplantje plant Nespresso ook een boom in Kenya, in samenwerking met Treedom. Dit bovenop de 5 miljoen bomen die ze voor 2020 zullen planten.

More News

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023

Culinary Innovators 2023 - The Menu

17/05/2023

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

11/05/2023

Our partners