NorthSeaChefs op Culinary Innovators

24/05/2016

Culinary Innovators event @ Verbeke Foundation

Tijdens een prestigieus gala-event bij Verbeke Foundation in Kemzeke, maakte Gault&Millau de Culinary Innovators of the Year bekend. Per innovatieve categorie werd telkens een laureaat gekozen. 8 categorieën, 8 winnaars dus. Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Toerisme, Vlaamse Rand en Dierenwelzijn riep R&D Food Revolution uit tot dé grote winnaar. Maar ook de NorthSeaChefs vielen in de prijzen. Naast een nominatie in de categorie ‘education’ sleepten NorthSeaChefs, het project van Filip Claeys en Rudi Van Beylen, de award van ‘Culinary Innovator Sustainability’  in de wacht. Samen met topchefs als Albert Adrià en Peter Goossens, verzorgden ze bovendien een culinair hoogstaande avond voor zo’n 500 gasten.

Uit liefde voor onze Noordzee en al de prachtige producten die zij met zich meebrengt startten Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) in 2011 met het project NorthSeaChefs.

​NorthSeaChefs

NorthSeaChefs wil de vraag en het aanbod naar onze Belgische vis stimuleren. Het is een Belgische a-commerciële organisatie, die alles in het werk stelt om gevangen vis in het algemeen en in het bijzonder om bijvangst, minder bekende en onbeminde vissoorten, uit onze lokale vangstgebieden te promoten. Tegelijk willen ze overbevissing van bepaalde vissoorten tegengaan door alternatieven aan te bieden.

Door promotie van die vissoorten moedigt NorthSeaChefs andere chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst. Die vissen een eigen identiteit geven is hun doel. Enerzijds omdat die vissen zoveel meer te bieden hebben dan de meeste mensen denken. Anderzijds uit eerbied voor alle vissen en in het bijzonder vissen als hondshaai, rode poon, pieterman, steenbolk, lipvis, schartong, schelvis, zeekat …
Het motto is: “we moeten leren eten wat de visser vangt en niet langer de visser laten vangen wat wij willen eten en de rest teruggooien.”

De NorthSeaChefs waren met een aantal chefs aanwezig om de genodigden culinair te verwennen tijdens hun ontdekkingstocht doorheen de Verbeke Foundation. Een kort overzicht:

Alle genodigden werden ontvangen met 2 cocktails verzorgd door R&D Food Revolution en Bacardi. Vervolgens vond er een aperitiefmoment plaats in de serre waar de strandbeesten van Theo Jansen het decor vormden. Verschillende hapjes werden geserveerd, waaronder ook een bouillabaissekroket van ‘catch of the day’ met rouille die kon afgehaald worden in het vuurtorentje. Een recept van NorthSeaChefs in samenwerking met Bubba. Meteen een eerste kennismaking van de gasten met de culinaire mogelijkheden van NorthSeaChefs. Die bouillabaisse kroket zal overigens binnenkort ook te verkrijgen zijn op alle markten, foodfestivals waar Bubba aanwezig is. Bovendien gaat de opbrengst van die kroketten integraal terug naar het promoten van de Belgische visserij. Zo hoopt NorthSeaChefs te kunnen blijven investeren in het respectvol omgaan met vis gevangen door onze vissers zodat die vissers een eerlijke prijs krijgt voor zijn hard labeur.

NorthSeaChefs winnen de award 'sustainability'

Na de award show, waar NorthSeaChefs de award in de categorie ‘sustainability’ in de wacht sleepten, werden de gasten uitgenodigd in het NorthSeaChefs-village waar ze als eerste konden genieten van een stukje ‘Tête Pressée’ van hondshaai en geroosterde varkenskop verzorgd door chef Pieter Lonneville van restaurant Tête Pressée in Brugge, bijgestaan door chef Erwin Denys van restaurant Rascasse. Vervolgens was het de beurt aan NorthSeaChef David Martin van La Paix. Hij serveerde een krabbesoep met Nespresso.
 

Na het smaakvol soepje kregen de genodigden een pizzadoosje overhandigd uit de handen van Filip Claeys, chef van De Jonkman en oprichter van NorthSeaChefs. In het doosje een ‘pizza’ van zuurdesem by Pain Sebastien met rilette van lipvis, rocketsla, parmezaan en gefrituurde kappertjes. Broes Tavernier van restaurant ’t Vijfde Seizoen stond Filip bij en zag aan de enthousiaste reacties dat iedereen ervan genoot.

 

Als laatste was het aan Huibrecht Berends en Hoa Truong van restaurant Bùn om de gasten van hun sokken te blazen met een stukje gegrilde rode poon en frisse papaya salade. Dat deden ze vanuit hun Foodtruck samen met Philippe Meyers van het gelijknamige restaurant.
Het was aangenaam om te zien dat alle mensen met een lach op hun gezicht het NorthSeaChefs-village verlieten. Voor sommigen een eerste kennismaking met dit schitterende, duurzaam project. Voor anderen een bevestiging dat NorthSeaChefs op de goede weg is.

http://www.northseachefs.be/

More News

Gault&Millau partner Bossuyt voorziet Bistro Zutt van topkeuken

18/08/2022

Gault&Millau bekroonde de beste gerechten en foodconcepten op Tomorrowland 2022

04/08/2022

Gault&Millau evalueert voor de 8e keer het food-aanbod op Tomorrowland en reikt opnieuw 5 festival food awards uit.

19/07/2022

Our partners