Volgens de regels van de kunst:
biersommelier Mattijs Nuyts deelt zijn tips voor het schenken van speciaalbier

Jul 18, 2022

Genieten van een speciaalbier, dat begint bij het schenken in een aangepast glas en het proeven van de eerste slok. Dat beaamt ook Mattijs Nuyts (31), zytholoog oftewel biersommelier en certified cicerone bij Brouwerij Bosteels. Hij schenkt speciaalbieren volgens de regels van de kunst, met Tripel Karmeliet als een van zijn favorieten. “Tripel Karmeliet heeft een gebalanceerde smaak met een zijdezacht mondgevoel”, klinkt het overtuigd.

 

 

Kristallen glas met lelies

Mattijs: “Om de perfecte Tripel Karmeliet uit te schenken heb je eerst en vooral een vers gekoelde, idealiter op 7 °C, Tripel Karmeliet in het flesje nodig. Die schenk je het liefst in het welbekende Tripel Karmeliet-glas: een mooi kristallen glas met lelies die met de hand werden aangebracht. Die lelies verwijzen naar het wapenschild van de karmelietenorde. Ze zijn een eerbetoon aan het karmelietenklooster van Dendermonde, de bakermat van het eeuwenoude bierrecept waarop Antoine Bosteels zich baseerde voor Tripel Karmeliet.”
 
 

“Van zodra je glas droog en schoon is, kan je beginnen uitschenken. Hou je glas in een hoek van 45 graden en schenk de Tripel Karmeliet langzaam in. Als je halverwege bent, breng je het glas stilaan rechtop. Vanaf dan begin je bier op bier te schenken en begint de royale schuimkraag zich te vormen. Als het glas volledig rechtop staat, en het flesje leeg, komt de schuimkraag idealiter gelijk met de rand van je glas of een halve centimeter lager. Het Tripel Karmeliet-glas loopt spits toe zodat de aroma’s heerlijk dicht bij het bier blijven.”
 
 “Voor de perfectionisten: de bovenkant van de lelies op het glas geven de scheidingslijn aan tussen het bier en het schuim. Als je daarin slaagt, heb je de perfecte Tripel Karmeliet uitgeschonken.”

Walsen en schenken
Mattijs: Bier proeven bestaat uit drie stappen. Eerst en vooral het inschenken. Op de bodem van het flesje ligt een gistlaag, je kan kiezen of je die inschenkt of niet. Als je op het einde de bodem van het flesje los walst, kun je het mee uitschenken en wordt het bier iets voller en bitterder van smaak. Zonder de gistlaag accentueer je de frisheid van het bier.”
 
“Daarna volgt het kijken naar het bier. Tripel Karmeliet is geen kristalhelder bier zoals een pils. Omdat Karmeliet een hergisting op fles krijgt en doordat de drie granen in het bier voor veel eiwitten zorgen, zie je een lichte waas in z’n goudgele kleur.”
 
“Tot slot volgt het ruiken en proeven. Tripel Karmeliet heeft een typerende geur dankzij de complexe mix van aroma’s zoals banaan, vanille, citrus en zelfs kruidnagel. De aroma’s zijn fris, fruitig en buitengewoon gebalanceerd voor een tripel van 8,4%.”

De smaak van Tripel Karmeliet

Mattijs: “Van zodra je aan het proeven bent, zal je merken dat Tripel Karmeliet licht bitter is, maar een zoete body kent. Daarnaast heeft het bier een zijdezacht, bijna creamy mondgevoel. Dat komt door de drie verschillende granen die een zachte film leggen over je tong. Het bier heeft trouwens ook een verrassend hoog CO2-gehalte: 9,5 gram per liter. Bij een klassieke pils is dat 5 gram per liter. Daardoor geeft Tripel Karmeliet ondanks z’n hogere alcoholvolume, een erg verfrissend gevoel.”

Driedubbel genieten
Mattijs: “Voor mij is een Tripel Karmeliet drinken een heerlijk moment voor mezelf. Bijvoorbeeld op een donderdagavond, wanneer de week meer dan halfweg is, denk ik: “Yes, ik heb er eentje verdiend! ”. Dan zet ik me in de living, liefst met wat rustige jazzmuziek op de achtergrond en trakteer ik mezelf op een heerlijke frisse Karmeliet.”

Geniet thuis van een heerlijke Tripel Karmeliet, geschonken zoals een biersommelier dat zou doen. Lees de geschiedenis van Brouwerij Bosteels op www.TripelKarmeliet.com en ontdek het vakmanschap achter dit zijdezachte speciaalbier.

 

 

More News

Toma in the spotlight: award winner Restaurant Philosophy Award at the Culinary Innovators 2024

Sep 27, 2024

Partnernews - Bossuyt Kitchen lanceert innovatieve ergonomische doorgeefpas voor professionele keukens

Sep 25, 2024

Buloo in the spotlight: award winner Product food & drinks Award at the Culinary Innovators 2024

Sep 13, 2024

Our partners