Roger Van Damme en Belgisch bedrijf innoveren met 3D food printing

20 juil. 2018

Roger Van Damme en Belgisch bedrijf innoveren met 3D food printing

Top patissier en ex-Gault&Millau chef van het Jaar Roger van Damme is en blijft een van de grote Belgische innovators. Door samenwerking met events, bedrijven en de creaties van vooruitstrevende desserts slaagt hij erin om mee de toekomst van de gastronomie te definiëren. Een van zijn laatste projecten is 3D printing, dat hij vooral toepast voor de afwerking van zijn desserts. Daarvoor ging hij een samenwerking aan met het bedrijf FoodBot 3D, het geesteskind van Kenneth Van Hoesen en Joyce Vandersanden. Het team van Gault&Millau Culinary Innovators wist Kenneth te strikken voor een interview rond zijn innoverende product.

Dag Kenneth, hoe is jullie product tot stand gekomen?

Een anderhalf jaar geleden zijn we in contact gekomen met jonge technologische mensen, die bezig waren met het ontwikkelen van een 3D foodprinter. Omdat we voor onze bakkerij op zoek waren naar iets uniek en door onze eerdere ervaring met technologie en 3D printing, zijn we samen op zoek gegaan naar de juiste ontwikkeling voor een eigen 3D foodprinter. Na een jaar testen zijn we hiermee een paar maand geleden naar buiten gekomen. Het is een toegankelijke 3D-printer geworden met tal van mogelijkheden. De bedoeling is om deze wereldwijd te lanceren en daarvoor zijn er binnenkort vele internationale beurzen op het programma.

Foodbot3D

De prijs bedraagt €2.499 (printer, usb met voorgeprogrammeerde modellen, software, spuiten, nozzles, enzovoort) bijkomend kunnen de klanten een pre-heater aanschaffen waar 3 spuiten in voorverwarmd kunnen worden zodat je nooit moet wachten op een spuit. De printer kan besteld worden via www.foodbot3D.com (nog in aanmaak) of via mail [email protected]

Hoe zou je het innovatieve gedeelte van deze printer omschrijven?

3D-printing is al jaren aan en opmars bezig en het wordt steeds toegankelijker. Als chef, patissier, bakker wil je je creaties altijd naar een hoger niveau tillen. De 3D foodprinter biedt hiervoor een perfecte oplossing. Onze printer is niet bedoeld voor grote producties maar ze werkt wel sneller als de gewone 3D-printers.

Het grootste voordeel, en dus ook het innoverende gedeelte, van onze printer is dat iedereen zijn eigen ingrediënten en recepten kan gebruiken en zelf kan vullen in de meegeleverde spuiten. Deze worden dan in de extruder geplaatst, waar ze constant van boven tot onder verwarmd worden. Hierdoor is het dus mogelijk heel wat ingrediënten te kunnen printen. 

De technologie op zich is vrij eenvoudig: je maakt een tekening, zet deze om in 3D, laadt deze in een programma, past de instellingen aan naar wens, en printen maar!
Ook hebben wij verschillende maten van nozzles (spuitkoppen), waardoor je zeer veelzijdig kan printen: snel of traag, weinig detail of veel details, enzovoort.

Wat is de meerwaarde voor de Belgische chefs vandaag?

De grote meerwaarde zit hem in de mogelijkheden van de ingrediënten: bijna alles wat half vloeibaar of een crème textuur heeft is mogelijk, van puree tot kaas, van confituur tot paté. Daarnaast is de 3D-technologie op zich natuurlijk super: je kan alle vormen en tekeningen laten drukken. Zo kan de chef zijn eigen eetbaar verhaal vertellen door het letterlijk af te printen.

​Kan je ons tenslotte nog iets vertellen rond je samenwerking met Roger Van Damme?

Met Roger Van Damme zijn we in contact gekomen omdat we wisten dat 3D printen voor hem een droom was. Hij werkt nu zijn desserten af in Het Gebaar met onze printer. Daardoor kan de chef nu weer naar een nog hoger niveau gaan in afwerking, omdat er nu dingen mogelijk worden die ervoor niet konden. We hebben al prachtige creaties gezien en zijn benieuwd wat Roger nog meer in petto heeft!

Bedankt, Kenneth, en nog veel succes!

 

Plus D'actualités

Culinary Innovators 2024 - Practical Information

12 avr. 2024

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

8 mars 2024

Imperial Heritage Caviar: de geheimen van het zwarte goud

8 mars 2024

Nos partenaires