Toma in de schijnwerpers:
winnaar van de Restaurant Philosophy Award tijdens onze Culinary Innovators 2024.

27 sep 2024

Tijdens het Gault&Millau Culinary Innovators event 2024 werd Toma bekroond met de Restaurant Philosophy Award, als erkenning voor de unieke benadering van gastronomie. Deze erkenning vestigt de aandacht op hun visie die diep geworteld is in een fundamentele waardering voor de natuur en een toewijding aan authenciteit, en seizoensgebonden gerechten. Chef Thomas, de drijvende kracht achter het restaurant, deelt zijn filosofie en het belang van lokale ingrediënten.

 

Natuur en mens: de kern van Toma's filosofie

Bij Toma staat de natuur centraal, samen met de manier waarop de mens ermee omgaat. Dit vormt de kern van de keukenfilosofie van chef Thomas. In plaats van traditionele gangen zoals voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, presenteert hij een reeks zorgvuldig samengestelde bereidingen die samen een harmonieus geheel vormen. Het menu evolueert met de seizoenen en worden geïnspireerd door wat de natuur elke dag te bieden heeft, terwijl de creatieve inspiratie van Thomas wordt benadrukt.

Zijn filosofie benadrukt het belang van leven in het moment en nodigt gasten uit om te ontdekken en van elke hap te genieten. “We zijn toegewijd aan service, daarom nemen onze chefs ook de rol van serveerders op zich,” voegt hij eraan toe, waardoor een persoonlijke en intieme eetervaring wordt gecreëerd.

 

Het beste compliment: het voelt als thuis, maar dan beter

Thomas ziet het mooiste compliment dat hij kan krijgen in een simpel, maar krachtig gevoel: "Het voelt hier als thuis, maar dan beter." Voor hem draait het niet alleen om de technische perfectie van een gerecht, maar om de emotie die het oproept. "De techniek en ervaring moeten onzichtbaar worden, zodat er ruimte komt voor emotie en uitwisseling." Bij Toma is het diner niet alleen een maaltijd, maar een beleving waarin warmte en persoonlijk contact centraal staan.

 

Het hart van Toma: lokale ingrediënten

Lokale ingrediënten spelen een centrale rol in de culinaire filosofie van Toma. Thomas benadrukt het belang van hun terroir-gerichte benadering door regionale producten te waarderen. Elk ingrediënt vertelt een verhaal en vertegenwoordigt het vakmanschap van lokale producenten. Door seizoensgebonden producten te gebruiken, levert Toma niet alleen gerechten die meer smaak hebben, maar ook milieuvriendelijk zijn. Deze werkwijze verkleint de ecologische voetafdruk van voedseltransport en ondersteunt tegelijkertijd de lokale economie.

Bovendien zorgt het gebruik van lokale ingrediënten voor een echte band tussen de gasten en de regio. Thomas benadrukt graag de gezichten achter elk product, of het nu gaat over boeren, kwekers of ambachtslieden. Dit aspect van het vertellen van verhalen verrijkt de eetervaring en versterkt de culturele achtergrond van elk gerecht. Lokale ingrediënten zijn meer dan alleen onderdelen van een recept; ze vertegenwoordigen een duurzame en authentieke culinaire filosofie die zich richt op het behoud van ons voedselerfgoed.

 

Een tip aan toekomstige innovators

Voor degenen die een Culinary Innovators award willen winnen, benadrukt Toma het belang van authenticiteit in een concurrerend culinair landschap. “Vertrouw op je intuïtie en kook met hart en ziel. Creëer voor jezelf en niet alleen om anderen tevreden te stellen. Vergeet niet dat elk detail een afspiegeling is van wie jij bent.”

Wil je kans maken op een award bij de volgende editie? Schrijf je nu in voor de Culinary Innovators 2025 awards van Gault&Millau! 

Meer Nieuws

Partnernews - Bossuyt Kitchen lanceert innovatieve ergonomische doorgeefpas voor professionele keukens

25 sep 2024

Buloo in de schijnwerpers: winnaar van de Product Award food & drinks tijdens onze Culinary Innovators 2024.

13 sep 2024

Sunny Pocket in de schijnwerpers: winnaar Product Award Non-Food at the Culinary Innovators 2024

1 sep 2024

Onze partners